Wat moet je weten over de motorverzekering?

Wat moet je weten over de motorverzekering?

Wanneer je, je met een motor op de openbare weg wenst te begeven dien je er rekening mee te houden dat je aan bepaalde wettelijke eisen dient te voldoen. Specifiek betekent dit dat je een motorverzekering moet afsluiten. Door het afsluiten van een dergelijke verzekering zorg je ervoor dat je motor is gedekt tegen allerhande vormen van schade. Het gaat hierbij niet alleen maar om schade die je mogelijks veroorzaakt aan derden, maar ook schade aan de eigen motor kan worden gedekt. Vooral het bestaan van verschillende soorten motorverzekeringen zorgt ervoor dat er heel wat mensen zijn die wel eens door de bomen het bos niet meer zien. Is dit ook het geval bij jou? Dan is het absoluut meer dan de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie over de motorverzekering hier op deze pagina!

Welk type motorverzekering afsluiten?

Het spreekt voor zich dat je op tal van verschillende manieren je motor kan verzekeren. In totaal kan er een keuze worden gemaakt uit drie verschillende soorten motorverzekeringen:

 1. De wettelijk verplichte WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering; 

Enkel en alleen de WA-verzekering dient voor een motor verplicht te worden afgesloten. De lage kostprijs die aan dit type van verzekering is verbonden zorgt ervoor dat veel mensen ook gewoon voor deze verzekering kiezen. Ondanks het feit dat de verzekeringspremie van deze motorverzekering natuurlijk erg aantrekkelijk is, is het toch zo dat ze niet altijd de beste keuze is. Dit geldt niet in het minst voor een dure motor die moet worden verzekerd of voor een motor die bijvoorbeeld over een zeer stevige aankoopprijs beschikt. 

Wat dekt de beperkt casco motorverzekering precies in? 

De beperkt casco motorverzekering vormt eigenlijk de gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de all risk verzekering. Voor dit type verzekering geldt in ieder geval dat ze wel degelijk bepaalde vormen van schade aan het eigen voertuig dekt. Dit gezegd hebbende geldt dit niet voor de eigen schade aan het voertuig. Met andere woorden, de schade die je auto oploopt tijdens een ongeval die je zelf hebt veroorzaakt wordt niet gedekt. Wat dan wel? Bij een beperkt casco motorverzekering ben je gedekt tegen: 

 1. Schade aan je motor als gevolg van diefstal of een inbraak;
 2. Schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een brand in je garage; 
 3. Schade als gevolg van joyriding; 

Bovenstaande is nog niet zoveel, maar kan toch een belangrijk verschil betekenen ten opzichte van de gewone WA-verzekering voor motoren. De kostprijs van de beperkt casco motorverzekering is iets hoger gelegen dan de WA-verzekering, maar blijft wel een stuk voordeliger ten opzichte van de all risk motorverzekering.

Op welke dekkingen kan je rekenen met de all risk motorverzekering?

Wil je graag de meest complete motorverzekering afsluiten? Dan zal je daarvoor moeten kijken in de richting van de all risk verzekering. Voor deze verzekering geldt dat je kan rekenen op alle dekkingen van de WA- en de beperkt cascoverzekeringen. Deze dekkingen worden uiteraard wel nog aangevuld met de eigen schade. Het gaat hierbij concreet om: 

 1. Schade aan je motor door te slippen; 
 2. Schade aan je motor door te botsen; 
 3. Schade aan je motor door omvallen; 

In alle drie de bovenstaande gevallen zal je kunnen vaststellen dat je kan rekenen op de tussenkomst van je all risk motorverzekering. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit veruit de duurste motorverzekering is die op de markt is terug te vinden. 

Voor wie is de all risk motorverzekering de beste keuze?

Er bestaat niet zomaar één bepaalde beste motorverzekering. De beste keuze die je voor wat de motorverzekering betreft kan maken is altijd degene die het best aansluit op je persoonlijke eisen en noden. Voor de ene verzekeringnemer kan het bijvoorbeeld de interessantste keuze zijn om te kiezen voor die motorverzekering die over de laagste mogelijke premie beschikt. Voor de ander is het dan weer vooral belangrijk dat er wordt gekozen voor die verzekering die de meest optimale dekking aanbiedt. Wanneer is het nu bijvoorbeeld echt interessant om ervoor te kiezen om de dure all risk motorverzekering af te sluiten? 

 1. Wanneer je een nieuwe, dure motor hebt aangekocht;
 2. Indien je regelmatig behoorlijke afstanden aflegt met je motor; 

In principe moet je altijd gewoon voor jezelf de afweging kunnen maken of de uitbetaling bij een schadegeval opweegt tegen de hoge verzekeringspremie of niet. Dit geldt natuurlijk ook voor het risico dat je loopt met je motor. Wanneer je slechts sporadisch je motor even uit de garage haalt is de kans immers bijzonder groot dat je er niet voor zal willen kiezen om deze all risk te laten verzekeren. Daarvoor is het risico dat je loopt eigenlijk gewoon niet groot genoeg.

Meer informatie over alle beschikbare dekkingen vind je bij Diks!

De goedkoopste motorverzekering afsluiten doe je zo

Het spreekt voor zich dat je voor het afsluiten van een motorverzekering altijd rekening dient te houden met een bepaald prijskaartje. De hoogte van de premie die je zal moeten betalen voor je motorverzekering wordt beïnvloed door verschillende factoren, namelijk:

 1. Het type motorverzekering die je gaat afsluiten; 
 2. De waarde die jouw motor vertegenwoordigt; 
 3. De leeftijd of het bouwjaar waar je motor over beschikt; 
 4. Het vermogen van de motor en de overige specificaties; 
 5. Je schadeverleden als bestuurder; 

Wanneer je niet teveel wil moeten betalen voor je motorverzekering kan je dus bij het aanschaffen van een motor al even stil blijven staan bij de specificaties. Door te kiezen voor een beperkt(er) vermogen en door te kiezen voor een gunstige milieuklasse is het mogelijk om de verzekeringspremie reeds aanzienlijk te beperken. Beschik je bovendien ook nog eens over een gunstig schadeverleden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de premie van jouw motorverzekering in de praktijk altijd stevig binnen de perken zal kunnen worden gehouden.

Let op! Ben je van plan om je motor all risk te laten verzekeren? Dan moet je er tot slot ook nog rekening mee houden dat dit niet altijd tot de mogelijkheden kan behoren. Wanneer je motor een onvoldoende waarde vertegenwoordigt is het immers mogelijk dat de verzekeraar deze uitsluitend zal willen verzekeren door middel van een WA- of beperkt cascoverzekering. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.