Wat te doen als je last hebt van artrose?
Bent je bij de huisarts geweest en is er artrose vastgesteld? Dan zul je hier in je dagelijkse leven rekening mee moeten houden. Artrose is degeneratie van het kraakbeen, dit hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Wanneer je stijve gewrichten, pijnklachten en een verminderde mobiliteit krijgt kan het echter wel erg vervelend worden. Er zijn een aantal opties om de kwaliteit van leven met artrose in stand te houden of zelfs te verbeteren. Deze zullen hieronder worden toegelicht.
Fysiotherapie
Als eerste kun je naar de fysiotherapeut gaan, deze zal jou verder onderzoeken. Dat je artrose hebt is duidelijk maar de fysiotherapeut kan analyseren welke taken je wel en niet kan. Ook kijkt de fysiotherapeut naar het functioneren van het gewricht. Nadat de fysiotherapeut een duidelijk beeld heeft van jouw artrose kan deze een behandelplan maken, dit plan zal voornamelijk bestaan uit oefentherapie. Is sommige gevallen helpt deze therapie erg goed, hierdoor kun je jouw dagelijkse taken weer beter uitvoeren. De artrose zal nooit helemaal weg gaan, het is dus alleen symptoombestrijding.
Operatie
Als de artrose dusdanig erg is dat therapie geen zoden aan de dijk zet kan er worden gekozen voor een operatie. In het geval van een operatie zal de knie of heup in zijn geheel worden vervangen, je krijgt dus een knie of heup prothese. Een heupoperatie is net als een knieoperatie bijna altijd een dagbehandeling, je mag dus dezelfde dag weer naar huis. De operatie wordt uitsluitend uitgevoerd door specialisten, dit betreft dan een orthopeed en/of chirurg. Over de kosten hoe jij je geen zorgen te maken, de verzekering vergoedt in alle gevallen de operatie, je zult alleen je eigen risico moeten betalen.