Welke aandelenbroker past bij mij?
Een aandelenmakelaar of (stock) broker vertegenwoordigt particuliere beleggers in de effectenhandel. Hij of zij koopt en verkoopt aandelen, grondstoffen, index of valuta (financiële instrumenten). Als particulier kun je alleen via een broker beleggen op de beurs. Je kunt kiezen voor gespecialiseerde bedrijven die zich helemaal hebben toegelegd op de effectenhandel of je gaat naar de brokerafdeling van een ‘gewone’ bank waar je ook een betaalrekening opent of een hypotheek afsluit. Het lijkt logisch om de bank waar je andere geldzaken hebt ondergebracht ook in te schakelen voor je aandelenportefeuille, maar dat is niet altijd de slimste keuze. Wanneer je bijvoorbeeld met DEGIRO in zee gaat, weet je zeker dat je een broker hebt die zich uitsluitend bezighoudt met de online effectenhandel. Ze kennen de speculatiewereld op hun duimpje en weten hoe en wanneer je specifieke financiële instrumenten het beste hanteert. Een gewone bank en een broker kun je vergelijken met een schoenmaker en handtassenmaker. Ze werken allebei met leer, maar je brengt je schoenen niet zo gauw naar een tassenmaker.
Een groot voordeel van online beleggen met brokers is dat je niet aan een land gebonden bent. Sommige mensen kiezen voor DEGIRO omdat deze broker van oorsprong Nederlands is, maar anderen hebben meer vertrouwen in bijvoorbeeld Duitse brokers en beleggen met behulp van Flatex. Hoe dan ook; wij raden je aan om je goed in te lezen voor je een broker kiest. Vergelijk de voorwaarden en tarieven die ze hanteren. Check ook of ze onder toezicht van een financiële autoriteit staan en of ze tutorials bieden die je leren welk product je het beste kunt kiezen en wat daar de voordelen en nadelen van zijn. Succes!
Wat kost een broker?
Veel brokers schermen met het feit dat ze geen transactiekosten bereken. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de rekeningen moeten ergens van betaald worden. Vaak verdienen deze brokers hun geld dan met een grotere spread. Dit is het verschil tussen de aankoop (biedkoers) en verkoop (laatkoers) van een effect. Vaak worden voor verschillende soorten beleggingen andere spreads berekent. Over het algemeen zal de spread op losse aandelen hoger zijn dan die op bijvoorbeeld valutaparen. De broker kan de spread zelf bepalen dus het loont de moeite om die bij verschillende brokers te vergelijken. Daarnaast kan de broker geld vragen voor koersinformatie, het beheren van effecten of dividenduitbetalingen bijvoorbeeld.
Voorkom duurkoop
Natuurlijk let je op de kosten want die beïnvloeden je rendement negatief, maar kijk uit met brokers die alleen maar roepen dat ze de goedkoopste zijn. Verdiep je terdege in de verschillende brokers. Lees de kleine lettertjes. Laat je informeren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een andere financiële toezichthouder. En onthoudt het welbekende gezegde: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook!
Service en tools
Een broker is niet alleen iemand die effecten voor je koopt en verkoopt, je wil terug kunnen vallen op specialisten die je adviseren over de financiële markt en welke stappen je beste kunt ondernemen. Het is fijn dat je dan beschikt over slimme apps die je daarbij helpen en dat je iemand aan de telefoon krijgt die Nederlands praat. Klinkt logisch, maar is het niet altijd.