Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp’er?

Welke kosten zijn aftrekbaar als zzp’er?

Als zzp’er is het mogelijk om zakelijke kosten op te voeren. Een ondernemer mag de zakelijke kosten aftrekken van de winst. Er gelden wel redelijke grenzen. Er is vaak een grijs gebied en soms ontstaat er wat onduidelijkheid. Een koffiezetapparaat voor in huis kopen is een privé aankoop en niet aftrekbaar bijvoorbeeld. Een koffiemachine voor bedrijven is wel een zakelijke investering en aftrekbaar. We geven graag meer voorbeelden om duidelijk te maken wanneer zakelijke kosten aftrekbaar zijn. 

Zakelijk aftrekbare kosten 

Als zzp’er zijn de volgende kosten goede voorbeelden van kosten die aftrekbaar zijn. Het gaat om: 

  • Adviezen over hoe levensvatbaar een bedrijf is. 
  • De inschrijving bij de kamer van koophandel
  • Het huren van een zakelijke ruimte
  • Briefpapier 
  • Het inrichten van de werkplaats en/of het kantoor
  • De website

Het gaat hier om kosten welke duidelijk samenhangen met de onderneming. Zonder bedrijf zou je nooit een website laten maken of een inschrijving doen bij de kamer van koophandel. Het zijn kosten met een zakelijk belang. Ze zijn dan volledig aftrekbaar. 

Kosten die privé en zakelijk zijn

Er zijn ook kosten welke zowel een zakelijk als privé karakter hebben. Het gaat hier om kosten welke deels aftrekbaar zijn. Denk aan het gebruik van de auto of het internet in huis. Het wordt mogelijk zakelijk en privé gebruikt. Het is belangrijk om hier een juiste scheiding in te maken. 

Gespreid aftrekbaar? 

Er zijn ook nog kosten welke over meerdere jaren aftrekbaar zijn. Het gaat hier om gebouwen, machines, inventaris met een hoge aanschafprijs en ook om bijvoorbeeld een reclamecampagne welke meerdere jaren loopt. De kosten kunnen alleen voor een deel worden afgetrokken in een specifiek jaar. Het is belangrijk om hier goed op te letten. Een goede boekhouder kan hier een uitstekend advies in geven. Het is even afhankelijk van wat er allemaal nodig is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.