Wilde dieren in je achtertuin?

Wilde dieren in je achtertuin?

Wilde dieren in tuin

Heb je verbouwplannen voor je huis of tuin of voor een ander stuk onroerend goed in je bezit? Vergeet dan naast alle andere zaken niet om rekening te houden met de Wet Natuurbescherming en provinciale verordeningen. Dit is wetgeving waar niet iedereen mee bekend is, maar die je niet zomaar over het hoofd mag zien. Deze wetgeving bepaalt wat er toegestaan is op het gebied van de natuur in je omgeving. Als je verbouwplannen in strijd zijn met deze wetgeving, kan dit ernstige vertraging en daarmee gepaard gaande extra kosten opleveren voor je verbouwing.

Waarom een quickscan?
Bij fauna denk je wellicht niet meteen aan je achtertuin, maar ook hier kunnen allerlei dieren leven! Niet alleen muizen en vogels, maar ook egels, vleesmuizen en vele andere diersoorten. Deze diersoorten kunnen last ondervinden van een verbouwing. Je geplande verbouwing mag uiteraard niet te negatief uitpakken voor de diersoorten in de omgeving. Als je verbouwplannen hebt, is het verplicht om te onderzoeken of deze plannen niet in strijd zijn met de natuurwetgeving.

Wat is een quickscan flora en fauna?
Bij een quickscan flora en fauna wordt gekeken naar de effecten van je plannen en de benodigde werkzaamheden op de beschermde soorten en gebieden in je woonomgeving. Hiervoor wordt natuurlijk eerst gekeken welke dieren en natuurgebieden er in de omgeving voorkomen. Het onderzoek wordt ook vaan een voortoets, natuurtoets of verkennend onderzoek genoemd. De ontwikkelingen die je gepland hebt worden getoetst aan de geldende natuurwetgeving. Hierbij is van groot belang welke invloed de verbouwplannen hebben op de soorten in de omgeving, en of deze invloed niet te groot of wellicht te beperken is.

Hoe gaat het onderzoek?
De quickscan gaat in vier stappen, deze stappen zijn in het kort:
Stap 1):je hebt verbouwplannen
Stap 2):er wordt informatie verzameld
Stap 3):het verkennend veldbezoek wordt uitgevoerd
Stap 4): als laatste wordt er een rapport met bevindingen en adviezen opgemaakt

Wat kost het onderzoek?
Voor de quickscan betaal je een prijs op maat, de prijs is afhankelijk van hoe uitgebreid het onderzoek gedaan dient te worden en hoe veel uren hier voor nodig zijn. De prijs begint meestal vanaf ongeveer €650,-.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.