Zakelijke clouddiensten vergelijken: belangrijke punten

Zakelijke clouddiensten vergelijken: belangrijke punten

Clouddiensten

We kunnen tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder de zogenaamde cloud: een netwerk van servers en computers waarop (tijdelijk) data van andere partijen kan worden opgeslagen. Onder meer de meeste maildiensten en Apple maken volop gebruik van cloud.

Vrijwel iedereen maakt dagelijks gebruik van cloud zonder het zelf door te hebben. De meest zichtbare toepassing van cloud op dit moment is cloudopslag: het opslaan van bestanden op externe servers. Voorbeelden zijn onder meer Google Drive, Dropbox en tot op zekere hoogte WeTransfer.

Wij vergelijken de twee grootste spelers: Google Drive en Dropbox.

Google Drive
Google Drive is de gratis clouddienst van Google, waarbij je de beschikking krijgt over 15 GB opslagruimte. Heb je meer ruimte nodig, dan zijn er uitbreidingspakketten beschikbaar, waarbij je onder meer kunt kiezen voor een totaal van 100 GB of 1 TB. Hiervoor betaal je respectievelijk € 19,99 en € 99,99 per jaar. Voor grootgebruikers zijn er pakketten tot 30 TB beschikbaar (€ 3600,00 per jaar).

Google Drive is vooral gemaakt voor particulieren en kleine ondernemers. Bestanden en mappen kunnen eenvoudig gedeeld worden met andere gebruikers. Voorwaarde is wel dat zij moeten beschikken over een Google-account.

Je hebt bij Google Drive beperkte mogelijkheden om de opslag te personaliseren, maar kunt wel gebruik maken van onder meer Google Docs en Google Speadsheets, wat Microsoft Office tot op zekere hoogte overbodig maakt.

Dropbox (Business)
Een goed alternatief op Google Drive is Dropbox, een bedrijf dat puur gericht is op het aanbieden van cloudopslag. Dropbox heeft verschillende pakketten, waaronder een gratis pakket. Met Dropbox kun je eveneens eenvoudig bestanden met elkaar delen en samenwerken, waarbij andere gebruikers het kunnen zien wanneer er gewerkt wordt aan een bestand.

Dropbox Business is een speciaal product voor zakelijke partijen, waarbij er het onderscheid gemaakt wordt tussen Dropbox Business Standard en Dropbox Business Advanced. Deze pakketten worden in Nederland aangeboden door de preferred reseller van Dropbox in Nederland: Moreval.

Bij Moreval kun je een korting van 10% ontvangen wanneer je een nieuwe licentie afsluit of een licentie verlengt. Dropbox Business Advanced is de meest uitgebreide versie, waarbij je onder meer onbeperkte opslagruimte ontvangt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.