Zorgverzekering vergelijken, waar moet u op letten?

Zorgverzekering vergelijken, waar moet u op letten?

Elk jaar gaat de premie van de zorgverzekering omhoog en vaak gaat de dekking omlaag. Voor veel mensen is dit een grote ergernis omdat dit inmiddels één van de grootste kostenposten is van al hun vaste lasten. Het is dus logisch dat we zoeken naar de voordeligste oplossing, niemand betaalt graag extra terwijl het niet nodig is. Maar is het wel verstandig om alleen naar premie te kijken? Of speelt de dekking een minstens zo’n belangrijke rol?

Urenlang vergelijken
Miljoenen mensen zijn ieder jaar weer uren bezig met het uitzoeken van de beste zorgverzekering. In november en december komen de verzekeraars met hun nieuwe premies, en kunt u op zoek gaan naar de laagste premies voor het nieuwe jaar. Ook is er nog steeds een grote groep mensen die niet vergelijken en die al tientallen jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zitten. Deze mensen kunnen gegarandeerd besparen, maar zijn onwetend op dit gebied of vinden het fijn om bij een bekende verzekeraar te zitten. Vaak denken ze dat de prijzen niet zo ver uit elkaar liggen en aan de andere kant zijn veel mensen huiverig voor de rompslomp om over te stappen.

Switchen van zorgverzekeraar is makkelijker dan u denkt
Laten we u uit de droom helpen, de premies kunnen al snel zo’n 25 tot 30 euro per maand schelen. Dan hebben we het alleen maar over het basispakket van de zorgverzekering, die iedereen verplicht moet afsluiten. En de goedkoopste zorgverzekering is niet slechter dan de duurste.  De basisverzekering wordt namelijk door de politiek vastgesteld en is voor iedereen gelijk. Voor uitgebreidere verzekeringen kunnen de verschillen nog veel groter zijn. Overstappen is simpel, wanneer u kiest voor een nieuwe aanbieder, zorgt deze ervoor dat uw oude verzekering wordt opgezegd, u hoeft verder zelf niets te doen.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken?
Veel verzekeraars wachten even af wat hun concurrenten doen, sommige komen pas rond half november met hun premie. Bovendien willen sommige verzekeraars aan het eind van het jaar nog wel eens extra korting of geschenken geven, om twijfelaars over te halen om alsnog over te stappen. Het kan dus lonen om pas in december over te stappen. Let op: u mag een nieuwe verzekering afsluiten tot 1 februari 2020. U moet alleen wel zorgen dat uw oude verzekering uiterlijk 31 december 2019 is opgezegd.

Als u op dit moment een collectieve verzekering hebt lopen, bijvoorbeeld via een werkgever of op een andere manier, let dan goed op. De maximale korting die op zo’n collectieve verzekering gegeven mag worden, wordt verminderd in 2020 van 10 procent naar 5 procent. De premie van collectieve verzekering zal dus in verhouding meer omhoog gaan.

Uw maandelijkse premie kan fors verlaagd worden door een hoger eigen risico te kiezen. Het verschil tussen een eigen risico van 385 euro, het minimale, en 885 euro, het maximale, scheelt ongeveer 20 euro per maand. Dit is aantrekkelijk voor jonge mensen, of als u zich nog gezond voelt. U loopt wel het risico dat u uiteindelijk veel meer kwijt ben, als u onverwacht wel gebruik moet maken van zorg.

Tenslotte kunt u kiezen voor “beperkte keuze”, “ruime keuze” of “vrije keuze” voor de zorgaanbieder. Hiermee kiest u voor een lagere premie, maar mogelijk ook een ander ziekenhuis of specialist.

Veel vergelijkers zijn niet onafhankelijk, maar in handen van verzekeraars. Een goede, onafhankelijke, vergelijker voor zorgverzekeringen, is Totaalbesparen.com, voor basis- en uitgebreide zorgverzekeringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.